İçişleri Bakanlığı 81 il Valiliğine “Geniş Katılımlı Etkinliklerin Ertelenmesi” konulu genelge gönderdi. Genelgede, koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve millet düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, somut mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını yoklama aşağı alıkoyma amacıyla Afiyet Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği belirtildi.
Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı kadar İçişleri Bakanlığı’na gönderilen yazıda, “Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulunca maddesel mesafenin korunmasının şiddet olacağı sivil toplum kuruluşları, halk kurumu niteliğindeki iş kuruluşları, birlikler ya da kooperatiflerin geniş katılımlı toplantılarının yapılmamasının ve ileri tarihe ertelenmesinin önerildiği” belirtildi.
DERNEK VE STK’LARIN ETKİNLİKLERİ 3 AY SÜREYLE YASAKLANDI
Sağlık Bakanlığı’nın yazısı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı doğrultusunda, mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, millet kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler kadar düzenlenecek olan etkinliklerin ertelenmesi hususunun valiliklere bildirildiği hatırlatıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Koronavirüs salgınında en korkunç gün! Olgu ve ölüm sayısı bir kez daha rekor kırdı
İran, nükleer fizikçi suikastında suçlu ülkeyi buldu! Tehdit dolu intikam yemini
Salgın yayılıyor! Bakan Koca, olgu sayısı yüzde 100 artan 5 ili paylaşıp uyardı
Gelinen aşamada son dönemde koronavirüs salgınının yayılımında bütün dünyada ve özellikle Avrupa’da süratli bir artış yaşandığı ve ülkemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü ifade edilerek, Sağlık Durumu Bakanlığınca İçişleri Bakanlığı’na yeni yazı gönderildiği belirtildi.
Yazıda “Dünyada halen Kovid-19 vaka artışları devam etmektedir. Ülkemizde de Kovid-19 vakalarının devam etmekte olması, her ne değin olgu sayıları açıklanmış bir düzeyde kontrol altına dargın olsa da önümüzdeki kış aylarında bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilhassa damlacık yolu ile bulaşan solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artış gösterebilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulu, fiziksel mesafenin korunmasının zor olacağı sivil toplum kuruluşları, ulus kurumu niteliğindeki iş kuruluşları, birlikler ya da kooperatiflerin geniş katılımlı toplantılarının yapılmayarak 3 (üç) ay sonraya ertelenmesini önermiştir.” denildi.
ŞUBAT AYI SONUNA KADAR GENEL KURULLAR ERTELENDİ
Bu doğrultuda;
1. 17 Kasım 2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 7256 sayılı Kanunla; Derneklerin genel komite toplantılarının ertelenmesine dair İçişleri Bakanına yetki veren 7244 sayılı Kanunun 2/ç fıkrasına ekleme yapılarak erteleme yetkisinin üçer aylık sürelerle üç defaya değin kullanılabileceği hükmü doğrultusunda derneklerin genel kurul toplantıları Şubat ayı ardina kadar ertelendi.
2. Dernek genel kurullarının ertelenmesine ilişkin şart doğrultusunda; daha evvelden 01.12.2020 tarihine kadar yapılmaması kararlaştırılan, sivil toplum kuruluşları, ulus kurumu niteliğindeki iş kuruluşları ve üstteki kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin (genel komite toplantıları dahil) 01.03.2021 tarihine kadar ertelenmesi gerektiği değerlendirildi.
GERÇEKTE HERHANGİ BİR AKSAKLIĞA YER VERİLMEYECEK
Vali ve kaymakamlarca yukarıda belirtilmiş esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
KURALLARI İHLAL EDENLER HAKKINDA ADLİ İŞLEM BAŞLATILACAK
Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri uyarınca idari operasyon tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Suç Oluşturan Kanununun 195 inci maddesi zarfında zorunlu adli işlemler başlatılacak.